Wiz zijn wij ?

VEEL MEER DAN ERFGOED, EEN VEELZIJDIGE RUIMTE IN BRUSSEL

Je bevindt je midden in het hart van de stad, in het spectaculaire gerenoveerde beursgebouw… Stel je een enorme openbare ruimte voor, open voor iedereen. Je gaat even zitten, komt op adem, ontmoet anderen. Je kuiert langs gezellige eet- en drinkgelegenheden of coworkingruimtes. Op dezelfde plek vind je het grootste interactieve bierbelevingscentrum ter wereld: Belgian Beer World. Het is veel meer dan een museum, omdat je er een unieke interactieve ervaring krijgt. Voeg daar de verbazingwekkende archeologische site in de kelders om te bezoeken in de kelders van het gebouw aan toe en je bent er: die allesomvattende plek is de Beurs.

BELGITUDE... WERELDWIJD

De cultuur van het Belgische bier, door Unesco geklasseerd als immaterieel cultureel erfgoed, verdiende haar eigen plek. Nu is het zover: Belgian Beer World is voortaan gevestigd in de volledig gerenoveerde Beurs van Brussel, een andere parel van ons patrimonium. Dankzij deze Belgische publiek-private samenwerking, zal onze Belgitude voor de hele wereld zichtbaar worden.

EEN PLEK DOOR EN VOOR DE BRUSSELAARS

Het immense atrium van de Beurs is open voor iedereen én gratis toegankelijk. Het project is tot stand gekomen dankzij de deelname van vele Brusselse actoren: sociale en culturele verenigingen, buurtcomités, bewoners, winkeliers, bedrijven, enz. Naast een culturele en toeristische bestemming wil de Beurs een plaats vol leven zijn die de wijk nog dynamischer maakt en de veiligheid van de burger bevordert.

EN GOED VOORBEELD VAN PUBLIEKE-EN-PRIVATE SAMENWERKING

De publieke partners zijn Beliris, FEDER, Next Gen België, het Brussel Hoofdstedelijk Gewest en de stad Brussel, terwijl de private partners vertegenwoordigd worden door een honderdtal brouwerijen. Het beheer, onder publieke controle, wordt verzorgd door het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Beurs-Bourse, met een commercieel doel. De AGB beschrijft de doelstellingen van het project en maakt een economisch en dynamisch beheer mogelijk in relatie tot de verschillende activiteiten die er plaats vinden in het gebouw. Belgian Beer World en de Beurs opereren echter als privé-vennootschappen. De leden van de Raad van Bestuur oefenen dus een mandaat uit ten peroonlijke titel en geen mandaat in een openbare hoedanigheid.

AGB-leden

5 niet verkozen : Charles Leclef (Président), Krishan Maudgal, Margot Vogels, Nel Vandevannet, Patrick Mullie

6 verkozen leden van de gemeenteraad : Philippe Close (Vice-Président), Arnaud Pinxteren, Geoffrey Coomans de Brachène, Riet Dhont, Mary Nagy,  Mohammed Ouriaghli.

ONZE PARTNERS

De subsidie-enveloppen van elke partner zijn als volgt

 

Europa:
EFRO   7.220.692,10 €
RRF         10.800.000,00 €


Belgische staat:
Beliris    100.000,00 €


Brussels Hoofdstedelijk Gewest :
Imago Brussel 12.000.000,00 €
DPC (Erfgoed)   7.098.195,82 €   (op het moment dat website werd gebouwd)


Privaat:
Belgische brouwers  5.000.000,00 €